Bedrijf@VBNO: tuinieren met een vleugje magie, De Tuintovenaar

Categorie: Nieuws

Bedrijf@VBNO: tuinieren met een vleugje magie, De Tuintovenaar

Het gebied dat VBNO als bedrijvenvereniging bedient, kent een zeer divers landschap van ondernemers en ondernemingen, van ZZP-er tot ziekenhuis, van groenleverancier tot supermarkt en alles wat daar tussen zit. Het ledenbestand van VBNO kent dezelfde diversiteit. In de serie ‘Bedrijf@VBNO’ staat iedere editie een ander lid centraal. Met deze keer De Tuintovenaar.

De man achter
De Tuintovenaar is Arjan van Rijs. Al tijdens zijn middelbare school werkte Arjan bij een tuincentrum. Zijn interesse voor het groene vak was snel gewekt en op zijn achttiende ontwierp en tekende Arjan zijn eerste grote tuin, die ook daadwerkelijk werd aangelegd. Sindsdien heeft Arjan ruime ervaring in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen opgebouwd.
“Ik houd van spannende tuinen, waaronder ik versta dat je de tuin, vanuit elk willekeurig standpunt, niet volledig kunt overzien. Daarnaast is het mijn overtuiging dat tuinen moeten leven, waarmee ik wil zeggen dat de tuin een veilige haven moet zijn voor vogels, insecten en kleine dieren zoals egels en dergelijke. Dit houdt niet alleen onze leefomgeving gezond, maar is ook voor het welzijn van de planten en bomen van essentieel belang”, vertelt Arjan.

De vrouw achter
De Tuintovenaar is Martine van Rijs. Als bloembindster zit ook Martine het groene vak in hoofd en handen. Bij De Tuintovenaar is Martine het aanspreekpunt en is zijn de klant van dienst bij aanvragen en vragen.
“Mijn favoriete tuin is een natuurlijke en vooral levende tuin. Een tuin vol vogels en kleine dieren, waar telkens zomaar bloemen opkomen op onverwachte plekken. Mijn tuin moet niet te opgeruimd zijn want ik houd niet van dat aangeharkte, dat haalt alle spontaniteit eruit. Bovendien, alle verschillende tuingasten hebben zo hun eigen voorkeuren als het op behuizing, voedsel en beschikbaarheid van water aankomt; plassen, hoopjes blad of takken, hoekjes onkruid en hoog gras. Hark dat aan, en de gasten vertrekken”, aldus Martine.

Duurzaamheid
De Tuintovenaar staat voor duurzaamheid. In de eerste plaats streeft De Tuintovenaar ernaar om materialen die al in de tuin aanwezig zijn, zo veel mogelijk te hergebruiken. Voor materialen zoals tegels en klinkers ligt dit redelijk voor de hand, maar ook bijvoorbeeld snoeihout en zelfs onkruid en blad kan worden hergebruikt. Dit scheelt niet alleen in de kosten maar ook in de belasting van het milieu.
In de tweede plaats gebruikt De Tuintovenaar bij voorkeur natuurlijke materialen zoals hout en gebakken klinkers. Een goed voorbeeld is duurzaam Larixhout uit Nederlandse bossen.
En ten slotte: De Tuintovenaar geeft de voorkeur aan eerlijk handwerk. Hierover zegt Arjan: “Machines kunnen soms nodig zijn, maar het is mijn overtuiging dat deze zo weinig mogelijk moeten worden ingezet. Toegegeven, daardoor ben ik langer bezig. Maar ik stoot alleen zweet en stikstof uit en geen schadelijke gassen of ergerlijke herrie.”

Meer weten? Ga naar http://detuintovenaar.nl/index.html

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte

Contact gegevens

  • Secretariaat
  • Jolanda Staal-Zaagman
    Zeewinde 3-10
    9738 AM Groningen
© 2018 – Vereniging bedrijven noord-oost – Alle rechten voorbehouden