Bedrijf@VBNO: van waxinelichtjes tot Martinitorens van koolzaadwas, Kaarsenmakerij Om de Noord

Categorie: Nieuws

Bedrijf@VBNO: van waxinelichtjes tot Martinitorens van koolzaadwas, Kaarsenmakerij Om de Noord

Het gebied dat VBNO als bedrijvenvereniging bedient, kent een zeer divers landschap van ondernemers en ondernemingen, van ZZP-er tot ziekenhuis, van groenleverancier tot supermarkt en alles wat daar tussen zit. Het ledenbestand van VBNO kent dezelfde diversiteit. In de serie ‘Bedrijf@VBNO’ staat iedere editie een ander lid centraal. Met deze keer Kaarsenmakerij Om de Noord.

Een duurzame Kaarsenmakerij met een duurzame bedrijfsvoering waar enkel en alleen met koolzaadwas wordt gewerkt. Claire Keizer ging in september 2017 van start met Kaarsenmakerij Om de Noord.

Assortiment
“Ik heb een breed assortiment kaarsen. Van waxinelichtjes tot meter kaarsen, maar ook organisch gevormde kaarsen en mooie bol kaarsen. En natuurlijk de Martinitoren, zeer geliefd als (relatie) geschenk. De mallen voor de kaarsen maak ik veelal zelf”, vertelt Claire, die ook veel in opdracht werkt.

Verkoop
De kaarsen van Kaarsenmakerij Om de Noord zijn geliefd bij winkels waar duurzaamheid een belangrijk item is en/of waar de Martinitoren goed past. In de stad bij Kruidenier Wolters, Waar op de Vismarkt, Knols Koek, Kruidenstudie Centrum De Groene Zon, De Nieuwe weg en het Noordelijk Scheepvaart Museum. 
“Maar de kaarsen worden ook verkocht in winkels buiten de provincie Groningen. En uiteraard in onze eigen webshop”, aldus Claire.

Wasdoeken
Naast kaarsen maakt Kaarsenmakerij Om de Noord ook vegan wasdoeken en wastasjes.
“Deze wasdoeken zijn te gebruiken in plaats van plastic, je kan er bijvoorbeeld je brood in meenemen, kaas in bewaren of noten in doen”, legt Claire uit.

Workshops
Workshops geeft Claire ook graag. Een workshop kaarsen gieten is zeer geschikt als gezellig teamuitje of gewoon als groepje vrienden of familie.

Hoe het zo gekomen is?
Een bijzondere start van de onderneming. Claire vertelt hierover:
“Na een oproep om wat kaarsvet te verzamelen kreeg ik een grote hoeveelheid kaarsvet. Doordat ik ook lont e.d. moest inkopen kwam ik bij groothandels in kaarsen maak benodigdheden terecht en zag dat er heel veel verschillende soorten kaarsvetten waren. En ook leerde ik dat kaarsen van paraffine van aardolie gemaakt werden en dat er vaak dierlijke vetten in werden verwerkt.”

Claire vervolgt: “Koolzaadwas daarentegen is een puur natuur product, de koolzaad voor mijn kaarsen wordt in Europa op braakliggende landbouwgrond verbouwd en verwerkt. Het heeft dus korte vervoerslijnen en een kleine ecologische voetafdruk.”

Het idee van een duurzame kaarsenmakerij was geboren.

Meer weten? Kijk op: https://www.kaarsenmakerijomdenoord.nl/

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte

Contact gegevens

  • Secretariaat
  • Jolanda Staal-Zaagman
    Zeewinde 3-10
    9738 AM Groningen
© 2018 – Vereniging bedrijven noord-oost – Alle rechten voorbehouden