De deur altijd op nachtslot

Categorie: Nieuws

De deur altijd op nachtslot

Een sticker met deze tekst aangetroffen op een venster nabij de toegangsdeur. Ook tijdens de zomerhitte voeren we ‘actie’. En lopen we als het ware zo een aantal bedrijven binnen. Deze actie, ‘Witte Voeten’ genaamd, doen we een aantal keren per jaar en is specifiek gericht op open deuren en hekken. Het is een gezamenlijk initiatief van Politie en BBOG*.

Locatie dit keer: Duinkerkenstraat en omgeving. Wederom een ‘succes’! Succes in die zin dat we zonder uitnodiging welkom zijn en zonder enige moeite bedrijfslocaties en -panden binnen lopen. Hekken en deuren zijn niet (afdoende) afgesloten. Auto’s staan met sleutel in het contact en met navigatie gereed om mee te nemen. De ‘service’ gaat zo ver dat de zitbank uitnodigend gereed staat om in alle rust gegevens te noteren en een rapportje te schrijven. Computers staan niet alleen klaar om mee te nemen maar ook om in gebruik te nemen met op het beeldscherm (vertrouwelijke?) gegevens. Het scanapparaat voor de geldbank ligt voor het grijpen. En bij het verlaten van het pand worden we er aan herinnerd dat de deur altijd op het nachtslot moet. Dat hebben we dan ook braaf gedaan maar niet nadat we een berichtje van binnentreden hebben achtergelaten. Daarop staat dat we langs zijn geweest en zonder enige moeite binnen hebben kunnen komen. De volgende dag zoekt beveiligingsbedrijf CRUON contact. Het bedrijf is blij dat wij het zijn geweest die naar binnen zijn gekomen. Een ‘wake up call’, zo is het!

Op één avond lukt het ons om bij meerdere bedrijven door hek en/of toegangsdeur naar binnen te komen. We laten een bericht achter en zoeken de volgende dag contact. Gelukkig zijn de meeste bedrijven deugdelijk afgesloten. Ook aan hen laten we met een briefje in de bus weten dat we langs zijn geweest. Onze aanwezigheid gaat niet onopgemerkt voorbij. Voertuig (dit keer milieuvriendelijke scooters) en uniform dragen daar aan bij. Als we mensen aantreffen, knopen we het gesprek aan met uitleg over en doel van de actie. Dat wordt zeer gewaardeerd.

Het is veelzeggend dat in de eerste helft van 2020 van de 964 meldingen vanuit de collectieve surveillance, 348 openbare verlichting betreffen, 206 vervuiling openbare ruimte en  260  private terreinen en gebouwen. We blijven er op hameren: zorg voor veilige en schone bedrijventerreinen is niet alleen een zaak voor de overheid maar zeker ook voor de ondernemers die op de bedrijventerreinen hun bedrijf uitoefenen.

* Binnen BBOG (Bedrijfsbeveiliging Omgeving Groningen) werken gemeente, politie, veiligheidsregio en bedrijvenverenigingen onder het motto Schoon, Heel en Veilig samen aan criminaliteitspreventie, beveiliging en veiligheidszorg op de bedrijvenlocaties in Groningen.

Auteur en fotograaf: Bert Oost

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte

Contact gegevens

  • Secretariaat
  • Jolanda Staal-Zaagman
    Zeewinde 3-10
    9738 AM Groningen
© 2018 – Vereniging bedrijven noord-oost – Alle rechten voorbehouden