Verruimde openingstijden en openstelling groothandel voor particulieren

Categorie: Nieuws

Verruimde openingstijden en openstelling groothandel voor particulieren

Tijdens de coronacrisis mogen diverse groothandels de deuren ook opendoen voor particulieren. Verder verruimde de gemeente Groningen de openingstijden tijdens zon- en feestdagen aanzienlijk. Twee besluiten die vragen oproepen. Reden voor VBNO om bij de gemeente om opheldering te vragen.

Vanuit verschillende kanten bereikten VBNO afgelopen week signalen over de keuze om groothandels open te stellen voor alle publiek. En dat winkels tijdens zon- en feestdagen open mogen zijn van 6 uur ‘s ochtends tot 22:00 uur ‘s avonds. Onhaalbaar en onbegrijpelijk, en zorgelijk voor de continuïteit van de winkelcentra en de zelfstandig ondernemers, zo werd gesteld.

Gemeente Groningen geeft het volgende aan over de openstelling van de groothandels aan consumenten:

 • Dit is een landelijke maatregel/richtlijn die het rijk met de gezamenlijke groothandels heeft afgesproken.
 • VNG (Vereniging Nederlandse Gemeente) heeft ingestemd met deze werkwijze. Bedoeld tegen het onveilige hamsteren en tegen verspilling.
 • Gemeente Groningen heeft inderdaad brieven gestuurd naar drie groothandels waar 1 juni in wordt genoemd.
 • Als de landelijke afspraken eerder worden ingetrokken kan gemeente Groningen ze vervolgens ook intrekken
 • Gemeente Groningen heeft de vraag uitgezet bij VNG om te overleggen met Ministerie EZK of deze maatregel nog steeds noodzakelijk is

Op de vraag over verruiming van openingstijden, gaf de gemeente de volgende reactie:   

 • De ruimere winkeltijden gelden alleen voor supermarkten en drogisterijen die dat nodig achten en ook tot 1 juni. Aangezien zij hebben aangegeven die uitbreiding nodig te hebben vanwege de afstand regels in die winkels en met als doel zo veel mogelijk klantspreiding vanwege  veiligheid en gezondheid van klanten en werknemers.
 • In praktijk geldt alleen dat ze eerder open mogen op zondagen en op de feestdagen, want ma-za mogen alle winkels al open van 6.00-22.00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte

Contact gegevens

 • Secretariaat
 • Jolanda Staal-Zaagman
  Zeewinde 3-10
  9738 AM Groningen
© 2018 – Vereniging bedrijven noord-oost – Alle rechten voorbehouden