Witte voeten in Noord Oost

Categorie: Nieuws

Witte voeten in Noord Oost

Eens per kwartaal gaan de BBOG ‘ers gezamenlijk op pad voor zogenaamde ‘Witte voetenactie’.

Bij de ‘witte voetenactie’ kijken we vooral naar zaken die zich achter het hek of de deur afspelen. Zijn hekken en deuren voldoende afgesloten? Wordt het ongenode gasten gemakkelijk gemaakt om het terrein of het gebouw te betreden? Of zijn er anderszins zaken die de aandacht vragen. Elke keer is weer een ander deel van de bedrijventerreinen in beeld. Dit keer verkennen we twee gebieden binnen het werkgebied van Noord Oost: Koningsweg en Ulgersmaweg en omgeving.

De zomertijd duwt de donkerte naar een later tijdstip. De verkenning valt daardoor meer in het oog. Mensen in bedrijfskleding of uniform vallen op. En dat betekent dat we door deze en gene worden aangesproken. Een veel voorkomende vraag is: ‘Is er wat aan de hand?’  Zo ontstaat het gesprek en in een gesprek ontstaat de waarheid. Het geeft ons de gelegenheid om uit te leggen waarom we aanwezig zijn maar ook om te horen wat er leeft. Signalen nemen we mee naar ‘huis’. En het is natuurlijk interessant om te merken dat bijvoorbeeld kermisexploitanten druk bezig zijn met de voorbereiding van het nieuwe seizoen en hoe ze daarbij aankijken tegen de te nemen coronamaatregelen. 

We laten met een kaart weten dat we langs zijn geweest en geen bijzonderheden hebben aangetroffen. Waar hekken en deuren niet goed zijn afgesloten, leggen we een ‘witte voet’ op de deurmat met: ‘Hier had ook een ongenode gast uw pand of terrein kunnen betreden’. Zoals altijd zien we open hekken en deuren of gaten in het hekwerk. Ook zien we gestapelde pallets die niet alleen brandgevaarlijk zijn maar ook een opstap naar binnen bieden. En op een enkele plek staan ladders uitnodigend klaar om via het dak naar binnen te komen. Tot slot, er valt nog wel wat te winnen bij het aanzicht van een aantal panden: troep opruimen. 

Het algemene beeld is dat er weliswaar kanttekeningen vallen te plaatsen bij de omgang met terrein en pand maar dat er in vergelijking met eerdere en andere situaties minder in het oog springende zaken zijn te melden.

* Binnen BBOG (Bedrijfsbeveiliging Omgeving Groningen) werken gemeente, politie, veiligheidsregio en bedrijvenverenigingen onder het motto Schoon, Heel en Veilig samen aan criminaliteitspreventie, beveiliging en veiligheidszorg op de bedrijvenlocaties in Groningen.

Tekst en foto’s: Bert Oost (BooST)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte

© 2018 – Vereniging bedrijven noord-oost – Alle rechten voorbehouden