Winkelhart van Lewenborg

Categorie: Geen categorie

Winkelhart van Lewenborg

Winkelhart van Lewenborg is de naam van het rapport dat Winkelcentrum Lewenborg presenteerde tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst voor leden en ‘verwanten’ in het stadion van FC Groningen. Dat gebeurde onder leiding van Marja Doedens, voorzitter van de afdeling Groningen van MKB-Noord. 

MKB-Noord heeft onder de titel ‘JOUW ZAAK – JOUW TOEKOMST’ een speciale focus op retailondernemers. Samen met de provincie organiseert MKB-Noord bijeenkomsten voor retailondernemers gericht op allerlei aspecten rond het ondernemerschap. Naast financiën en personeel kan het daarbij bijvoorbeeld gaan over bedrijfsopvolging of -beëindiging. Er zijn forse uitdagingen voor de toekomst. Zeker in de wat meer perifere gebieden is het aantal m2 ’s verkoopruimte ten opzichte van de omzet veel te groot.  Dat vraagt om ingrepen waarvoor de provincie Groningen ondersteunende gelden beschikbaar heeft gesteld.

Het rapport ‘Winkelhart van Lewenborg’ is het resultaat van het onderzoek dat Bert Oost van BooST in opdracht van het bestuur van het Winkelcentrum Lewenborg heeft verricht. Aan de hand van gesprekken met winkeliers, bewoners en vertegenwoordigers van instellingen en groeperingen in Lewenborg heeft BooST ‘omgevingsbeelden’ in kaart gebracht.

Over het algemeen is men behoorlijk tevreden over het winkelcentrum. Er is een, voor een wijkwinkelcentrum, behoorlijk divers aanbod. Het aantal kledingzaken heeft een zekere oververtegenwoordiging. Daartegenover beschikt Lewenborg over verschillende speciaalzaken die het centrum niet alleen voor bewoners van Lewenborg maar ook voor klanten van verre aantrekkelijk maken. Aankleding en uitstraling zijn voor verbetering vatbaar en ook de levendigheid kan op een hoger plan worden gebracht. De markt op woensdag is belangrijk voor winkeliers en bewoners. Verplaatsing naar het binnenplein zal de levendigheid in het centrum zeer bevorderen en de verbinding met de ‘losstaande’ winkels buiten het overdekte deel mogelijk maken. Verplaatsing betekent ook dat de markt niet meer parkeerruimte in beslag neemt. De relatieve krapte aan parkeerruimte op met name de woensdag kan dan in ieder geval deels worden opgelost.

Zowel aan de kant van de winkeliers als aan de kant van bewoners en (maatschappelijke) instellingen ziet men kansen voor meer gezamenlijke activiteiten. Meer activiteit vraagt dan wel een forse inspanning van het bestuur van het Winkelcentrum die zich dan ook voor de grote uitdaging gesteld ziet om dit allemaal mogelijk te maken. 

Met de presentaties van MKB en BooST heeft het bestuur van het winkelcentrum het nuttige met het aangename verenigd. De belangstelling was groot en het eten en drinken goed verzorgd.

Auteur: Bert Oost
Foto’s: Bert Oost

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte

© 2018 – Vereniging bedrijven noord-oost – Alle rechten voorbehouden